kelebeklere kırlangıçkuyruk denmesinin sebebi, alt kanatlarındaki kuryuğa benzer uzantılar aslında ama familyanın bütün üyeleri bu uzantıya sahip değil, mesela dünyanın en büyük kelebeği ornithoptera alexandrae mesela gözümün nuru parnassius apollo, ama kırlanıçkuyruklarının olmaması bir kelebeğin kırlangıçkuyruk olup olmadığını belirlemiyor işte.
550den fazla kırlangıçkuyruk türü var evet ama bunların çoğu tropikal bölgelere has kelebekler, üzücü, hatta daha üzücüsü de türkiye de dahil avrupada sadece 12(ON İKİ) tür uçabiliyor.
bu 12 türün 4ü fisto, 5i apollo, kalan 3ü de gerçek kırlangıçkuyruk.
gerçek kırlangıçkuyruklar daha çeşitli yüksekliklerde uçabiliyor, sanırım bu yüzden çoğunuz nereye bakacağınızı bilirseniz ve uslu birer çocuk olursanız kırlangıçkuyruk tırtıllarını görebilirsiniz.
peki nereye bakıyoruz: havuçgiller familyası(apiaceae)
bitki illüstrasyonları çok hoşuma gittiği için size hemen havuçgil illüstasyonları da göstereyim:
tırtıllarla ilgili bilmemiz gereken diğer bir husus da ---> osmeterium
osmeterium tırtıllar sadece kendilerini tehdit altında hissettiklerinde keskin bir koku ile birlikde görülüyor. bu keskin koku da genelde tırtılların beslendikleri bitkilerin toksinlerinden geliyor. tırtılların beslendikçe renklerinin daha da yeşillenmesi de yine bu toksinlerden kaynaklı. neyse, işte bir osmeterum videosu:
vüdyodaki papilio machaon, türkiyede bulunan 3 türden biri. digerleri de papilio alexanor ve iphiclides podalirius.
ben de şu ana kadar zaten sadece machaonu gördüm. üzücü. şu an gözetimim altında 5 adet papilio machaon tırtılı var ve birinin krizalidine az kalmış olması gerek.
krizalid şöyle olacak:
bu kadar sanırım. hayırlı kalkışlar kırlangıçkuyruk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yorum yab